Πως έγινε το φελιζόλ από ένα κοστοβόρο σκουπίδι, μία σημαντική πηγή εσόδων...
Η κατάσταση πριν...
Το φελιζόλ (EPS) αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο στις βιομηχανίες ιχθυρών. Καταλαμβάνει πολύ μεγάλο όγκο ενώ έχει ταυτόχρονα πολύ μικρό βάρος σε σχέση με τον όγκο του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 98% περίπου της σύστασής του είναι αέρας. Έτσι λοιπόν όταν τα ψάρια περνούσαν στην παραγωγική διαδικασία στοίβες φελιζόλ έπρεπε να συλλεχθούν και να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο. Ένας συλλέκτης μπορούσε σε κάθε δρομολόγιό του, λόγω του όγκου που καταλάμβανε - περίπου 8 m3 - το υλικό αυτό, να πετάξει όχι πάνω από 450 κιλά (περίπου 1200 κασάκια φελιζόλ). Ήταν λοιπόν μία διαδικασία και πολυδάπανη αλλά και χρονοβόρα. Η εταιρία πλήρωνε τόσο την αποκομιδή όσο και την απόρριψη του φελιζόλ στον Χ.Υ.Τ.Α. της περιοχής. Τυχόν καθυστερήσεις του συλλέκτη δημιουργούσαν και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα από την εικόνα του εξωτερικού χώρου ο οποίος ήταν γεμάτος από κασάκια φελιζόλ. Έπρεπε λοιπόν να παρθούν κάποια μέτρα που θα εξαφάνιζαν την άσχημη εικόνα αλλά και την πολυδάπανη διαχείριση.
Η λύση δόθηκε με την εγκατάσταση ενός screw compactorSK370 RUNI...
Μετά την ανάλυση και την μελέτη του προβλήματος από την WaMaTech Hellas προτάθηκε ως βέλτιστη λύση η εγκατάσταση ενός κοχλιοφόρου συμπιεστή από την δανέζικη εταιρία RUNI. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει πλέον ριζικά:
- Όλα είναι πολύ πιο νοικοκυρεμένα. Τα κασάκια από φελιζόλ οδηγούνται απευθείας στο screw compactor RUNI και συμπιέζονται.
- Ο όγκος του φελιζόλ ελαχιστοποιήθηκε. Τα 1200 κασάκια φελιζόλ, βάρους 450 κιλών, βρίσκονται πλέον συμπιεσμένα σε μία παλέτα που δεν καταλαμβάνει πάνω από 1,5 m3όγκο (5 ½ φορές μικρότερο όγκο από ότι πριν)
- Δεν υπάρχει πλέον κανένα κόστος για αποκομιδή. Η δανέζικη εταιρία RUNI έχει αναλάβει την αποκομιδή και την μεταφορά του συμπιεσμένου φελιζόλ EPS σε εταιρίες του εξωτερικού προς ανακύκλωση.
- Ούτε κόστος για απόρριψη σε ΧΥΤΑ αλλά μόνο σημαντικά έσοδα από την πώληση του συμπιεσμένου φελιζόλ. Η RUNI πληρώνει για κάθε τόνο φελιζόλ που αγοράζει από την KON.BA.
Η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου με αυτήν την επένδυση πέτυχε να εξαλείψει τελείως ένα τεράστιο κόστος από τον προηγούμενο τρόπο διαχείρισης του φελιζόλ και παράλληλα δημιούργησε ένα σημαντικό έσοδο. Ταυτόχρονα το όφελος στο περιβάλλον ήταν εξίσου σημαντικό καθώς σταμάτησε να επιβαρύνει τον ΧΥΤΑ της περιοχής με επιπρόσθετο φορτίο και διέθεσε το υλικό αυτό προς ανακύκλωση.
Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για το RUNI SK370...

Χαρτοκιβώτια, Πλαστικές συσκευασίες, Πλαστικό Φιλμ
Η κατάσταση πριν...
Παρόμοια ήταν και η κατάσταση με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά που προέκυπταν ως απορρίμματα από την παραγωγική διαδικασία. Στοίβες χαρτοκιβωτίων και πλαστικών συλλέγονταν σε ανοικτούς κάδους. Οι υπάλληλοι έπρεπε να διανύσουν αρκετά μέτρα για να πετάξουν τα απορρίμματα δαπανώντας πολύτιμο χρόνο. Επίσης το κόστος περισυλλογής ήταν μεγάλο σε σύγκριση με τον όγκο και το βάρος των ασυμπίεστων υλικών. Έπρεπε να βρεθεί ένας ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των υλικών αυτών.
Οι πρέσες της Bramidan εξοικονομούν χρόνο και χρήμα...
Μετά την μελέτη του προβλήματος αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν δύο μοντέλα πρεσών της εταιρίας Bramidan. Επιλέχθηκε το μοντέλο Χ16 ως πρέσα για χαρτιά και χαρτοκιβώτια, ενώ το μοντέλο Β3 συμπιέζει τα πλαστικά φιλμ.
Δείτε εδώ πληροφορίες και βίντεο για το μοντέλο Χ16...
Δείτε εδώ πληροφορίες και βίντεο για το μοντέλο Β3...
|